• Vakkundig advies

  • Kwaliteitsgarantie

  • Snelle levering

Vakkundig advies

Kwaliteitsgarantie

Snelle levering

21-3-2023

Dolgedraaide schroeven verwijderen: een gids met verschillende methoden!

Ontdek handige tips om dolgedraaide schroeven te verwijderen zonder beschadiging van het materiaal. Bespaar tijd en frustratie bij je volgende klusproject!

Hoe schroeven te verwijderen met een dolgedraaide kop

Er zijn weinig dingen frustrerender dan een schroef die dolgedraaid is. Het kan gebeuren als je te veel kracht zet op de schroevendraaier of als de schroef beschadigd is. Maar geen paniek, met de juiste tools en technieken is het mogelijk om deze schroeven te verwijderen. In deze blogpost laten we je zien hoe je dat doet.

Tools die je nodig hebt:

 

  • Linksdraaiende boorbits
  • Boormachine
  • Schroefverwijderaar

 

Stap 1: Maak een groef in de schroefkop

Om de schroef te verwijderen, moet je eerst een groef maken in de dolgedraaide kop. Gebruik hiervoor een Dremel of een scherpe beitel om voorzichtig een kruisvormige groef in de kop te maken. Zorg ervoor dat de groef diep genoeg is om de boorbit te laten bijten.

 

Stap 2: Gebruik een linkse boorbit

Bevestig de linkse boorbit in de boormachine en zet deze in de kruisvormige groef die je zojuist hebt gemaakt. Zet de boormachine op een laag toerental en begin langzaam te boren. De linkse boorbit heeft een omgekeerde draairichting en zal de schroef langzaam losdraaien. Het is belangrijk om de boor recht te houden en niet te veel druk uit te oefenen. Dit kan de schroef beschadigen of de boorbit breken.

 

Stap 3: Gebruik een schroefverwijderaar

Als het niet lukt om de schroef los te draaien met de boorbit, kun je een schroefverwijderaar gebruiken. Dit is een speciaal gereedschap dat is ontworpen om dolgedraaide schroeven te verwijderen. Plaats de schroefverwijderaar op de dolgedraaide kop en draai deze met de klok mee. De schroefverwijderaar heeft een speciale grip die de schroef vastpakt en losdraait. Als de schroef nog steeds niet loskomt, herhaal dan stap 2 en probeer het opnieuw.

 

Stap 4: Maak een nieuwe schroefkop

Als de schroefkop helemaal dolgedraaid is en niet meer kan worden vastgegrepen met een schroefverwijderaar of boorbit, is het tijd om een nieuwe schroefkop te maken. Gebruik een Dremel of een scherpe beitel om de kop van de schroef af te snijden. Plaats vervolgens een schroefextractor in de boorgat en draai deze tegen de klok in om de resterende schroef uit het materiaal te verwijderen.

 

Conclusie

Een dolgedraaide schroef kan een grote uitdaging zijn, maar met de juiste tools en techniek is het mogelijk om de schroef te verwijderen en het probleem op te lossen. Vergeet niet om voorzichtig te werk te gaan en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om letsel te voorkomen. Met deze stappen ben je goed op weg om dolgedraaide schroeven te verwijderen en je project tot een succesvol einde te brengen!

 

BONUS methode!

Stap 1: Plaats een elastiekje op de schroefkop

Een eenvoudige truc om een dolgedraaide schroef te verwijderen is door een elastiekje over de schroefkop te plaatsen. Het elastiekje vormt een tijdelijke grip en zorgt ervoor dat de schroevendraaier meer grip heeft op de schroef. Plaats het elastiekje over de schroefkop en zorg ervoor dat het strak zit.

 

Stap 2: Draai de schroef los

Pak nu de schroevendraaier en plaats deze in de groef van de schroefkop. Druk vervolgens stevig op de schroevendraaier terwijl je tegelijkertijd draait. Door de extra grip van het elastiekje kun je meer kracht uitoefenen op de schroef en deze losdraaien.

 

Stap 3: Herhaal indien nodig

Als de schroef nog steeds niet loskomt, herhaal dan stap 1 en 2 met een nieuw elastiekje. Zorg ervoor dat het elastiekje strak om de schroefkop zit en oefen weer stevig druk uit terwijl je draait. Herhaal dit proces totdat de schroef loskomt.

 

Conclusie

Het gebruik van een elastiekje is een handige truc om dolgedraaide schroeven te verwijderen. Hoewel deze methode niet altijd werkt, is het zeker het proberen waard voordat je overstapt op de meer intensieve methoden zoals het gebruik van een boorbit of een schroefverwijderaar. Met deze extra optie heb je nu nog meer mogelijkheden om een dolgedraaide schroef te verwijderen.

 

Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met ons team voor uw vragen!

info@tenwoldetools.nl

0514 850 650