• Vakkundig advies

  • Kwaliteitsgarantie

  • Snelle levering

Vakkundig advies

Kwaliteitsgarantie

Snelle levering

24-4-2023

Maximaliseer uw KIA in 2023: Ontdek de hoogwaardige bedrijfsmiddelen van Ten Wolde Tools

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een fiscale regeling waarmee u kunt profiteren van een extra aftrekpost op uw belastingaangifte als u in 2023 investeert in bedrijfsmiddelen. De regeling is bedoeld voor ondernemers met een eenmanszaak, vennootschap onder firma of bv en kan een aanzienlijke belastingbesparing opleveren. De hoogte van de KIA is afhankelijk van het totale investeringsbedrag en varieert van 0% tot maximaal €16.536. In de blog wordt de regeling in detail uitgelegd en worden de verschillende tarieven en voorwaarden besproken.

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen. Met deze regeling kunt u een deel van de investeringskosten aftrekken van uw winst, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. De regeling is bedoeld om investeringen in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren en te ondersteunen.

Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De KIA is van toepassing op investeringen in bedrijfsmiddelen die een waarde hebben tussen de € 450 en € 353.973. Het bedrag van de aftrek is afhankelijk van het totale investeringsbedrag. Hoe hoger het totale investeringsbedrag, hoe lager de aftrek. De aftrek begint bij een totale investering van € 2.600 en bedraagt maximaal € 17.841 bij een investering van € 117.992 of meer tot een maximum van € 353.973

Voorbeeld: stel dat u in het jaar 2023 € 40.000 investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen, dan kunt u daarvoor een KIA van € 8.000 aanvragen. Dit bedrag mag u van de winst aftrekken, waardoor u minder belasting hoeft te betalen.

Investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.600 0%
€ 2.601 t/m € 63.716 28% van het investeringsbedrag
€ 63.717 t/m € 117.991 € 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973 € 17.841 verminderd met 7,56% van het deel
van het investeringsbedrag boven de € 117.991
meer dan € 353.973 0%

Welke bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de KIA?

De KIA is van toepassing op de aanschaf van bedrijfsmiddelen die u gebruikt voor uw onderneming. Dit kunnen bijvoorbeeld machines, gereedschappen, computers, bedrijfsauto's en inventaris zijn. Het bedrijfsmiddel moet nieuw zijn en u moet het binnen een jaar na aanschaf in gebruik nemen. Daarnaast moet u het bedrijfsmiddel minimaal 1 jaar gebruiken voor uw onderneming.

Hoe vraagt u de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek aan?

Om de KIA aan te vragen, dient u een aanvraag in bij de Belastingdienst via uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Bij uw aangifte geeft u de investeringen aan waarvoor u de KIA wilt claimen. De Belastingdienst berekent vervolgens de hoogte van de aftrek en verwerkt deze in uw belastingaanslag.

Conclusie

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een interessante regeling voor ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen. Door gebruik te maken van deze regeling kunt u een deel van uw investeringskosten aftrekken van uw winst, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Zorg er wel voor dat u aan alle voorwaarden voldoet en dat u de aftrek tijdig aanvraagt bij de Belastingdienst.

Let op! Minimum investeringsbedrag bij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek!

Bedrijfsmiddelen onder de € 450 euro worden niet als investering gezien en kun je dus niet opvoeren voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als je BTW kunt terugvragen op de artikelen ga je hierbij uit van het bedrag excl BTW en daarnaast geldt het bedrag per bedrijfsmiddel. Het is dus niet toegestaan om 10 producten, die samen boven de 450 euro zitten, op te voeren.

Pro Tip 1:
Stel je koopt bij ons een ladder van €383,90 excl BTW. Het bedrag excl. BTW zit onder de 450 euro, dus mag je deze niet opvoeren voor de KIA regeling. Je kunt dan beter een iets duurder exemplaar pakken zodat je wel in de regeling valt. Je bent dan vaak alsnog goedkoper uit!

Pro Tip 2:
Koop een set! Losse gereedschappen tellen als 1 bedrijfsmiddel en moeten dus per stuk €450 excl BTW of meer zijn. Een combiset telt als 1 artikel en doet, mits natuurlijk boven de €450, mee voor de regeling.

Dusssss!

Stap 1: Ren naar je boekhouder (of naar je computer), kijk even naar je zakelijke aankopen dit jaar!
Stap 2: Kom je nog niet aan de 2600 euro excl BTW aan investeringen dit jaar? Dan kun je heel voordelig nog investeren! Kom je al wel aan dit bedrag? Dan val je in de regeling en tellen al je aankopen boven de 450 euro nog mee!
Stap 3: www.tenwoldetools.nl

 

Wil je meer weten? Op de website van de belastingdienst kun je het allemaal nog eens nalezen.